Kamerkoor Doulce Memoire op 16/17 november 2019

Meeslepende koorklanken uit Midden-Europa door kamerkoor Doulce Memoire onder leiding van Felix van den Hombergh met aan de piano Joel Gester Suárez. Muziek van Bartók, Ligeti, Kodály, Martinů, Janáček en minder bekende componisten: Tučapský, Sugár en Lajtha. Een bijzonder concert!

Veel componisten in het oosten van het voormalige Habsburgse rijk, dat na de Tweede Wereldoorlog Oost-Europa werd, met daarin Hongaren, Tsjechen, Slovaken, lieten zich inspireren door volksmuziek, met zijn onregelmatige ritmes, maat- en toonsoorten. Zo reisden Béla Bartók met zijn vriend Zoltán Kodály met een “fonograaf” naar alle uithoeken van Hongarije, Joegoslavië, Roemenië, Bulgarije, tot aan Turkije en Marokko, om volksmelodieën, liederen en dansen te verzamelen, een periode waarover hij later zei” het waren de gelukkigste dagen uit mijn leven in de dorpen te midden van boeren.”

Een aantal componisten van vanmiddag verwerkten die invloeden tot een eigen, uniek idioom, soms opzwepend, soms vol melancholie en verlangen.

Een aantal werken worden op de piano begeleid door de jonge in Argentinië geboren pianist Joel Gester Suárez, die ook solistisch zal bijdragen!